Zakaj živeti aktivno?

Ste kdaj že pomislili, zakaj neki bi morali poskrbeti za aktivno preživljanje časa, saj vendar polovico delovnika preživite na nogah in hitite med različnimi obveznostmi? Imate v službi ali doma toliko opravkov, da vam za vse prepogosto zmanjka časa? Resnica je, da časa pogosto primanjkuje in se lahko občutno utrudite že zaradi najnujnejših obveznosti, vseeno pa hitenje od enega opravka do drugega ni enako kot kvalitetna, četudi zmerna telesna aktivnost.

Razlika med obema je predvsem v odnosu, ki ga imamo do obveznosti, zaradi česar niti 8 ur dolg delovnik, med katerim se neprestano gibljemo, ne more za telo narediti toliko dobrega, kot pol ure sproščujoče vadbe, srednje dolg sprehod ali druga telesna aktivnost. Aktiven življenjski slog pa je po drugi strani lahko vaš najboljši zaveznik v premagovanju stresa, napetosti in slabe volje.

Nobenega dvoma ni, da človeško telo ni namenjeno več ur dolgemu sedenju za ekranom, pisalno mizo ali v avtomobilu. Telo, ki naj ostane zdravo, potrebuje vsakodnevno gibanje za krepitev in normalno delovanje srčno-žilnega sistema, regeneracijo celic in splošno izboljšano počutje.

Kot vedno lahko za svoje zdravje in dobro počutje največ postorite kar sami, k sreči pa za to niti ne potrebujete preveč časa, ampak le nekaj odločnosti in spremembo nekaterih drobnih navad.

V primeru, da niste navajeni jesti zajtrka, lahko bolj zdravo in aktivnejše življenje pričnete s privajanjem na jutranji obrok. Dan se bo tako lažje začel, telo pa bo že zjutraj prejelo potrebno energijo za delovanje. Vedno pijte tudi dovolj tekočin, najboljše vode. Tako pripravljeni se lahko podate aktivnejšemu življenjskemu slogu naproti:

  •  Ko morate premagati krajšo razdaljo na poti v službo, šolo ali v trgovino, vam vedno bolj koristi sprehod, kot pa vožnja z avtomobilom ali drugim motornim prevoznim sredstvom.
  • Imate možnost izbrati med dvigalom ali stopnicami? Izberite stopnice
  •  s 15-minutno hojo po stopnicah lahko porabite precej kalorij in naredite nekaj dobrega za mišice nog ter pospešite krvni pretok.
  • Med dolgotrajnim sedenjem ali delom v enem in istem položaju si vzemite 2 minuti časa za hitro razgibavanje. 5 počepov in nekaj sekund stresanja nog in rok je bistveno bolje, kot nič!
  • Vsaj nekajkrat na teden si v prostem času privoščite srednje dolg ali daljši sprehod, prilagojen vaši telesni pripravljenosti. 15 minut je za začetek lahko dovolj, optimalna dolžina sprehoda, ki jo želite doseči, pa je vsaj pol ure.

Pot do boljšega počutja ni nujno trnova, ohranjanje telesnega in duševnega zdravja pa tudi ni nujno zahtevno. Običajno so preproste spremembe na videz nepomembnih navad za začetek že dovolj, da se boste z malo vztrajnosti počutili občutno bolje.