Imate bolečine v hrbtu? Niste sami.

Vas pogosto boli križ ali zgornji del hrbta, približno med lopaticami? Nikakor niste osamljen primer, saj so bolečine v hrbtu izredno pogoste med ljudmi po 30. letu starosti in se z leti večinoma stopnjujejo.

Bolečine v hrbtu so tako ena najpogostejših zdravstvenih težav, s katerimi se spopadamo v sodobnem času in jih lahko v prvi vrsti pripišemo nepravilni drži, prekomernim obremenitvam in preživljanju časa v sedežem položaju. Glede na to, katere mišice vede ali nevede najbolj obremenjujete, se bolečina lahko razvije v ledvenem, prsnem ali vratnem delu hrbta, po pogostosti pojavljanja bolečin in njihovem trajanju pa jih delimo na kronične ali akutne bolečine.

V primeru, da je bolečina posledica poškodb, do kakršnih pride v prometnih nesrečah ali ob padcih, da se bolečina stopnjuje in ne preneha ali pa jo spremljata nepojasnjena vročina in šibkost, je priporočljivo obiskati osebnega zdravnika. Za hitrejše zdravljenje v primeru poškodb, pri odpravljanju bolečin in za zagotavljanje splošno boljšega počutja uporabite kombinacijo fizikalne in magnetne terapije s pripomočkom BioSinhron. V veliki večini primerov sicer vzrok za ponavljajoče se nevšečnosti najverjetneje tiči v kateri od manj zdravih navad, katerih posledice so med drugim bolečine v hrbtu.

1. Preveč sedenja, premalo gibanja. Oba dejavnika vplivata na oslabitev hrbtnih mišic in imata negativne posledice na hrbtenične diske ter vezi. Pri premagovanju bolečin in krepitvi hrbta si v tem primeru lahko pomagate z vajami in manj zahtevnimi oblikami vadb, kakršne nudijo hoja, pilates ali joga.

2. Prekomerna teža in nosečnost. Prevelika telesna teža ima dolgoročne posledice na zdravje celotnega telesa, med njimi pa sta tudi povečan pritisk na diske in dodatna obremenitev v medeničnem predelu. Med nosečnostjo se zaradi dodatne teže, ki jo mora nositi hrbtenica, pogosto pojavijo težave z bolečinami v ledvenem predelu. Te so lahko velikokrat tudi posledica spremenjenega hormonskega delovanja. K sreči večina bolečin po porodu potihne, vseeno pa razmislite, s katero bolj zdravo obutvijo bi zamenjali visoke pete.

3. Nepravilna telesna drža. Za to večinoma poskrbijo ure pred računalniškimi ekrani, dolge vožnje, zadrževanje v enem in istem položaju in neprimerni položaji med spanjem. Med sedenjem poskusite sedeti s stopali na tleh v širini ramen, naslonjeni na naslonjalo stola. Tako se boste izognili naprezanju in prekomerni napetosti hrbteničnih vezi. Med daljšimi vožnjami se ustavite, pretegnite in razgibajte ter poskusite vedno ohranjati čim manj sključeno držo. Tudi spanje na trebuhu ni priporočljivo, saj izdatno obremenjuje spodnji predel hrbta.

4. Neprimerno dvigovanje bremen. Vsi vemo, da je težja bremena potrebno dvigovati z nogami, ne s hrbtom, a vendar se pravila velikokrat ne držimo. Zaradi tega pogosto pride do poškodb vezi, mišic in celo medvretenčnih ploščic.

5. Stres. Ena od posledic kroničnega stresa je tudi zategnjenost in togost mišic, kar seveda lahko privede do bolečin, sploh če so te posledica več dejavnikov. Privoščite si sprostitev, masažo ali vsakodneven krajši odklop ob najljubši glasbi.

Upamo, da vam čim prej uspe premagati bolečine v hrbtu in doseči optimalno ravnovesje za zdravo in aktivno življenje!